© 2017 - 2018 -T. Gamelkoorn Arnhem

THE SILVER CADILLACS
Home Laatste Nieuws Agenda Biografie Links Contact Historie
Hank THE knife &

De oorsprong van The Silver Cadillacs gaat terug naar de zestiger jaren waar Cliff en zijn vaste begeleidingsband The Shadows furore maakten met nummers als Living Doll, Apache, Wonderful Land enz. Als een magneet trokken The Shadows met hun Fender-gitaren de buurtvrienden naar de zwart-wit tv en buizenradio. Radio Luxemburg op de 49m band, "tijd voor teenagers" op Hilversum 1 en "tussen 10+ en 20-" van de jonge presentator Jos Brink. De in die tijd waren de zogenaamde lichte muziekuitzendingen op de onmisbare radio/tv programma's zeer spaarzaam . Hier gebeurde het allemaal. Opgewonden zochten we elkaar op als er weer een nieuwe 45-toerenplaat (singletje) van The Shadows was gelanceerd.

Met de verdiensten van een krantenwijk werden o.a. de (Egmond) gitaren en trommeltjes bij elkaar gespaard. Geoefend werd in een schuurtje achter het huis in een vast patroon: elke avond brachten de buurtvrienden de krant rond (Algemeen Handelsblad, één van de toenmalige avondkranten), werden de fietsen en andere spullen uit het schuurtje bij een vriend buiten gezet, gitaren ingeplugd op de pick-up aansluiting van de buizenradio en het trommeltje geïnstalleerd. Een bezemsteel, die in het kozijn was gespijkerd, deed dienst als "slagboom" om de belangstellende buurtgenootjes buiten de deur te houden. De deur stond natuurlijk altijd open. Want je wilde uiteraard wel gezien en gehoord worden.

Zoals dat gewoonlijk gaat krijgt de militaire dienstplicht en het bedrijfsleven je in de greep en verdwijnt de muziek wat naar de achtergrond. Behoudens Henk, die zich professioneel met de muziek bezig hield en met The Guitar King een geweldige hit scoorde, werden de andere bandleden opgeslokt door de hectiek van hun beroep. Hoewel men elkaar in de loop der jaren bij wisselende gelegenheden tegenkwam, bleef een reünie uit. Tot eind jaren negentig, toen The Silver Cadillacs in de steigers werd gezet in de klassieke bandbezetting met, sologitaar, slaggitaar, basgitaar en drums.Foto: Sharine Gamelkoorn

Alfons Henk Theo Eef